Financiële vrijheid

google.com, pub-9415857500083945, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Inzicht in je financiën is de eerste stap op weg naar een financiële vrijheid. Maar wat is dat nou eigenlijk precies; financiële vrijheid? En waarom zou je dat moeten willen? Ik leg het je hieronder allemaal uit.

Wat is financiële vrijheid?

De ultieme financiële vrijheid is dat je nooit meer hoeft te werken en nog steeds al je rekeningen kunt betalen. Dat gaat voor de meeste van ons misschien een beetje ver. Maar stel jezelf eens voor: hoe zou het zijn om niet meer iedere maand je schulden te moeten af betalen? Of dat nou een studieschuld is, een krediet, creditcards, je hypotheek.. Wat nou als je al die verplichtingen iedere maand niet mee hebt? Dat zou veel vrijheid geven toch? Een Amerikaanse guru op dat gebied is Dave Ramsey.

Aanbiedingen bij EuroClix

Financiële vrijheid bereiken

Misschien wil je dan minder gaan werken, of wil je dan radicaal iets heel anders kan doen. Als je financieel vrij bent kan het. Het moet niet, maar het kan. Dat geeft ontzettend veel rust. Je bent niet meer iedere maand aan het werk om je schulden af te betalen, maar je bent aan het werk omdat je het leuk vindt, omdat je goed bent in wat je doet. Het zou toch ontzettend veel rust geven om niet meer de druk te voelen van de schulden die je iedere maand moet afbetalen. Dat is precies wat financiële vrijheid is. De rust en ruimte om te doen wat je wilt.

Passief inkomen

In de ultieme financiële vrijheid laat je je geld voor je werken. Dat noemt men ‘passief inkomen’. Plat gezegd is dat inkomen dat je genereert zonder ervoor te werken. Of eigenlijk zou je er één keer tijd in moeten stoppen en je daarna keer op keer voor wordt betaald. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld beleggingen of verhuur van onroerend goed. Vroeger in tijden van de hogere spaarrentes kon je je spaargeld nog voor je laten werken door middel van rente op rente. Met de lage rente van tegenwoordig is dat helaas niet meer rendabel.

Stel je voor…

Nu je een beeld hebt van wat financiële vrijheid nou eigenlijk precies inhoudt, zou je je een voorstelling kunnen maken van hoe jouw leven er uit zou kunnen zien als jij financieel vrij bent. En daarmee bedoel ik niet dat je nooit meer zou moeten of hoeven werken, maar wat als je nou nooit meer maandelijkse verplichtingen had aan schulden of hypotheek? Je maandlasten zullen flink lager worden, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je vaker of langer op vakantie? Sparen voor dat huisje of appartementje om te kunnen verhuren zodat je je eerste passieve inkomen heb gegenereerd? Roem delen met de mensen om je heen? Verhuizen? Minder werken? Of heb je iets wat je altijd al had willen doen maar er nooit financieel ruimte voor was? Je kunt het allemaal doen wanneer je financieel vrij bent.

Hoe begin je?

De eerste stap is om je financiën op orde te krijgen (lees hier hoe je dat doet). Heb je dat voor elkaar? Dan kan beginnen met budgetteren een goede basis zijn en een tweede stap in je reis naar financiële vrijheid.

Hou deze site in de gaten om meer inspiratie en tips te krijgen over je persoonlijke financiën, budgetteren en financiële vrijheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *